Kunt u zich de kostbare consequenties veroorloven van infecties die zijn ontstaan in het ziekenhuis?

2 MIN LEZEN

Met zoveel variabelen in de zorgverlening zijn aan eenvoudige handelingen soms onbedoelde en kostbare consequenties verbonden. Een van de consequenties in de gezondheidszorg zijn infecties. Ze zijn zowel verschrikkelijk als verschrikkelijk kostbaar. En ondanks niet-aflatende inspanningen van zorgverleners om patiënten gezonder te maken, lopen patiënten het risico om te worden blootgesteld aan pathogenen die hen zieker maken.

Naast de persoonlijke en emotionele tol die dit eist, wordt geschat dat in ziekenhuizen opgelopen infecties deze instellingen voor acute zorg jaarlijks $ 35-$ 45 miljard kosten. En daar zijn de juridische kosten nog niet bij inbegrepen1. Daarom werken afdelingen die steriele condities vereisen zo zorgvuldig om medische uitrusting te desinfecteren en steriliseren. Infectie is soms het gevolg van een minutieuze onoplettendheid. Maar louter inspanning is soms niet genoeg.

Dodelijke ontdekking

Het venijn schuilt in het detail, en hier geven we een voorbeeld van onbedoelde consequenties van een kleine onoplettendheid. In een uitgebreide en schokkende analyse van 470 in ziekenhuizen in centrale vacuümsystemen gebruikte vacuümregelaars is vastgesteld dat meer dan een van de drie was gekoloniseerd.2 

Onder de potentiële pathogenen die op die regelaars werden aangetroffen bevonden zich:

  • Pseudomonas aeruginosa, die vaak multidrug-resistent is, en die dodelijk kan zijn voor intensive care patiënten.3
  • Enterococcus faecium, die steeds meer resistent tegen vancomycine lijkt te zijn, en die in het bijzonder virulent is voor patiënten met een aangetast immuunsysteem.4
  • Staphylococcus aureus, die mogelijk MRSA veroorzaakt, vooral als hij resistent is tegen methicilline.5

Nog alarmerender? Volgens bovengenoemde analyse 1 kunnen pathogenen zich in 30 minuten van een vacuümregelaar naar een wandopvangpot verspreiden. Vervolgens kunnen ze zich van patiënt naar patiënt verspreiden.

Maar is het probleem niet opgelost als de regelaar na gebruik wordt gereinigd?

 

Hoofdpijndossier onderhoud

Onderhoud van wandvacuümsystemen is nogal een opgave. Per type systeem is er een veelheid aan onderdelen en mechanismen die regelmatig gecontroleerd moeten worden.

Zelfs volgens het beste scenario is het onderhoud van wandvacuümsystemen bepaald niet eenvoudig. Per type systeem is er een veelheid aan onderdelen en mechanismen – zoals kleppen, meters, knoppen en relais – die regelmatig gecontroleerd moeten worden. Lagers moeten worden gesmeerd. Kleppen en filters moeten frequent worden vervangen. En lekken moeten worden geïdentificeerd.

Als een onderhoudsschema zorgvuldig wordt opgevolgd blijft de uitrusting meestal probleemloos functioneren, maar wat als zich vóór of tijdens het onderhoud een noodsituatie voordoet? Of als zich lekkage voordoet? Of als het vacuüm op een kritiek moment plotseling wordt verlaagd door opgehoopte vervuiling?

Dergelijke potentiële zorgen zijn een reden dat de Joint Commission zegt: "Als de instelling gebruikmaakt van een centrale vacuümpomp, moet voor alle zorgafdelingen een los of draagbaar apparaat beschikbaar zijn voor het geval de pomp niet goed functioneert." 7

 

Portable suction unit by Medela

Hoe kunnen infecties die in het ziekenhuis worden opgelopen, worden beheerst?

De vormgeving van Medela's portfolio van draagbare vacuümunits is afgestemd op het elimineren van ongewenste consequenties, problemen en uitgaven die kunnen worden veroorzaakt door het gebruik van wandvacuümsystemen.

Belangrijke voordelen die zijn gebaseerd op 50 jaar ervaring op het gebied van medische vacuümtechnologie zijn:

  • Mobiele vacuümpompen zijn minder gevoelig voor het verspreiden van potentiële vervuiling: ze zijn niet alleen gebouwd zonder openingen of groeven, in geval van vervuiling wordt slechts één pomp getroffen, niet het hele systeem.
  • Desinfectie verloopt snel en effectief dankzij de afgeronde vormgeving, zachte randen en CleanTouch aan/uit-knop.
  • Ze zijn bestand tegen een paar van de krachtigste desinfectiemiddelen en zo ontworpen dat ze extra duurzaam zijn.
  • Gemakkelijk te onderhouden:
    1. Modulaire vormgeving maakt demonteren, reinigen en beoordelen gemakkelijk (de routinecontroles van de Dominant Flex nemen minder dan 30 minuten in beslag).
    2. Vereenvoudigde jaarlijkse routinecontroles.
    3. Geen verplichting om drukbeveiligingsinrichtingen periodiek te testen.
    4. Kan zonder specifieke training door medewerkers worden uitgevoerd.

Medela's krachtige en handige draagbare vacuümunits zijn ontworpen om gezondere resultaten te leveren, met minder ongewenste consequenties – en om u te helpen onnodige uitgaven te verlagen. Bekijk vandaag nog het portfolio van Medela.

Surgical & Airway Suction Pumps

Users like you found these resources helpful

Meer lezen over het gemak van Medela's draagbare vacuümpompen

VERKEN HET PORTFOLIO VANDAAG NOG

References

1 Becker’s Clinical Leadership & Infection Control. How HAIs lead to direct, indirect and unintended hospital costs. 2015. Internet: https://www.beckershospitalreview.com/quality/how-hais-lead-to-direct-indirect-and-unintended-hospital-costs.html. Accessed 10 December, 2018.

2 Kay KS, Marchaim D, Smialowicz C, et al. Suction Regulators: A Potential Vector for Hospital-Acquired Pathogens. Infect Control Hosp Epidemiol 2010;31(7):772–4.

3 Centers for Disease Control and Prevention. Pseudomonas aeruginosa in Healthcare Settings. 

4 Moellering RC, Linden PK, Reinhardt J, et al. The Efficacy and safety of quinupristin/dalfopristin for the treatment of infections caused by vancomycin-resistant Enterococcus faecium. J Antimicrob Chemother 1999;44(2):251–61.

5 Centers for Disease Control and Prevention. Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA).

6 Agency for Healthcare Research and Quality. Estimating the Additional Hospital Inpatient Cost and Mortality Associated with Selected Hospital-Acquired Conditions. Internet: https://www.ahrq.gov/hai/pfp/haccost2017.html. Accessed 10 December, 2018.

7 Chun C, Zohdy M. Medical Suction and Fluid Waste Management: Patient and Workplace Safety Considerations for Health Care Organizations. Joint Commission International. 2017. Internet: http://www.jointcommissioninternational.org/assets/3/7/JCI_WP_Med_Suction_and_Fluid_Waste_Mgt_Final_(1).pdf. Accessed 10 December, 2018.